søndag 23. november 2014

"Keep Calm and Carry On", - hvor kom det fra?Alle har sikkert sett denne quoten, enten på tekopper, postere, ekser eller annet: "Keep Calm and…" med utallige variasjoner. Det hele virker som om det dukket opp over natten, og spredte seg som mel i vinden uten kontroll. Det finnes utallige utgaver, som passer en hver andledning og situasjon. Alle med noe til felles: de oppmuntrer til noe, - på en eller annen måte. Jeg har lenge lurt på dette; hvor kom det fra?

Det viste seg at den originale frasen "keep calm and carry on", ble først brukt på en poster i England under andre verdenskrig, for å oppmuntre befolkningen til å holde humøret og motovasjonen oppe under tøffe tider. Den skulle hjelpe folk til å "holde ut" sult, frustrasjon, savn og redsel under en verdenskrig, og kronesymbolet øverst på posteren skulle gi den en følelse av at det Britiske kongehuset "var med dem". Plakaten fikk relativt liten oppmerksomhet på den tiden, men da plakaten ble gjenoppdaget over 70 år senere, fikk den virkelig den publisiteten den fortjente, - men med en totalt urelevant vinkling. 


DEN ORIGINALE POSTEREN FRA 1939

Faktisk er det et veldig sterkt og følelsesladed budskap som ligger bak denne posteren, når man først vet hvor det kom fra, og i hvilken anledning den ble utformet. Idag blir den brukt på "mindre viktige" og til tider totalt meningsløse budskap (e.g. "Keep calm and have a cupcake…"). Men det har iallfall endelig kommet frem i lyset og fått den publisitet det fortjener, - 70 år senere, - selv om budskapets art har forandret seg noe. Det gjør iallfall nytten slik den opprinnelig var tenkt: å oppmuntre folk (til hva det nå enn måtte være…).

Et eksempel på en av dagens mange tolkninger

Men ikke glem det originale budskapet, og bruk det flittig: 
Keep Calm and Carry on!

#motivasjon #inspirasjon #søndag #helg #interiør #poster #plakat #blogg #budskap #quote #sitat #thestorybehind #historie #krig #konflikt #dekor #keepcalmandcarryon #blogg #hverdag #side2 #foto 

Kilde original poster: 
http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2009/3/17/1237307226910/Keep-Calm-and-Carry-On-Or-003.jpg


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar