mandag 6. oktober 2014

Eames stolen


Emaes stolen. Passer praktisk talt overalt. Smelter inn i alle settinger og i alle rom; spisestue, kontor, venterom på sykehus, kunstutstillinger… Det er vanskelig å forestille seg en setting hvor en Eames Shell Chair ikke passer inn! Den står høyt på ønskelisten til mange, og det finnes i dag haugevis med replicas. Men hva med den ekte Eames stolen?

 

Hvor kom den fra?

 


I oktober 1947 ble det holdt en fasjonabel middag et sted på Manhattan, med viktige personligheter fra møbelindustrien i USA, samt Nelson A. Rockefeller som var president for the Museum of Modern Art i New York på det tidspunktet. Behovet for god og rimelig møbeldesign for det moderne samfunn ble drøftet, og resulterte i forslaget om en internasjonal design konkurranse for rimelig og moderne møbeldesign.


I November 1948 avgjorde en mildt sagt variert jury bestående av husmødre, arkitekter, ingeniører og kuratorer vinnerne. Charles Eames sammen med University of California andre plassen I kategorien for stoler med sin La Chaise i stål. Spesiell oppmerksomhet fikk stolen for sine stolbein (som antageligvis imponerte ingeniørene mer enn husmødrene).


I september 1949 mottok Zenith Plastics en telefon fra Charles Eames. Han ønsket å diskutere muligheten for å produsere La Chaise-stolen i fiberglass. Resultatet viste seg 4 måneder senere, da Eames` Shell Chair i fiberglass ble utstilt under en serie utstillinger i The Museum of Modern Art i New York og The Merchandise Mart i Chicago; under den enkle tittelen «Good Design». Disse utstillingene skulle presentere den tids beste eksemplarer av moderne design.

Etter denne utstillingen tok det bare et par måneder før den første Eames Shell Chair var klar for salg i Herman Miller showrooms.


I dag, over 60 år etter den første stolen ble solgt, er Eames stolen fortsatt like populær og like høyaktuell med et design som smelter inn i alle situasjoner og som aldri ser til å gå av moten. Dette er (etter min mening) definisjonen på good design.

 

Kilde: www.eamesdesign.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar